Pri Društvu djeluje nekoliko sekcija:

  • plesni ansambl
  • škola folklora
  • orkestar
  • škola mandoline i gitare
  • veteranski ansambl

 

 

 

Plesni ansambl

Plesni ansambl najbrojnija je sekcija našeg Društva, a okuplja većinom školarce i studente željne druženja, putovanja, pjesme i plesa. Plesni ansambl okuplja se tri puta tjedno na plesnim i pjevnim probama koje se održavaju u večernjim terminima. Uz stručno vodstvo plesnog i pjevnog voditelja Dražana Domjanovića, članovi plesnog ansambla uvježbavaju koreografije s repertoara Društva, ali i savladavaju stil i korake svih plesnih zona Hrvatske.

 

Orkestar

Orkestar Društva čine većinom školarci i studenti povezani zajedničkim interesom prema hrvatskoj tradicijskoj glazbi. Instrumentalni program orkestra pokriva glazbeni opus jadranske, dinarske, alpske i panonske zone Hrvatske, a osim mandolina i tambura članovi orkestra sviraju i tradicijske instrumente poput lijerice i samice. Orkestar prati plesni ansambl na svim koncertima na kojima izvode plesove koji zahtijevaju glazbenu pratnju. Voditeljica orkestra je Jelena Link koja potpisuje većinu glazbenih aranžmana koji se nalaze u programu Društva.

 

 

Škola folklora

Ova sekcija okuplja one najmlađe, a zatim ih postepeno uvodi u svijet plesa i pjesme s ciljem da se pridruže plesnom ansamblu kada za to dođe vrijeme. U školu folklora mogu se upisati dječaci i djevojčice s navršenih 6 godina života. Probe se održavaju dva puta tjedno u ranovečernjem terminu u prostorijama Društva uz stručno vodstvo. Radu s djecom pridaje se posebna pažnja, a upravo su oni budućnost i baza za kvalitetan plesni ansambl.

 

Škola mandoline i gitare

Probe se održavaju nekoliko puta tjedno u prostorijama Društva uz stručno vodstvo Jelene Link, voditeljice orkestra. Polaznici škole mandoline i gitare pripremaju se za ulazak u orkestar Društva koji uz plesni ansambl sudjeluje na svim događanjima i koncertima. Kroz školu mandoline i gitare prvenstveno se njeguje folklorna materija, no uz to svakom polazniku pruža mogućnost cjelovite spoznaje i ostalih glazbenih oblika poput klasične i zabavne glazbe. Program škole podrazumijeva usvajanje elementarne vještine sviranja gitare i mandoline, a sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. Za vrijeme trajanja škole, teži se razvoju svakog polaznika u solističkom, ali i orkestralnom smislu kako bi se po završetku škole odabrani i zainteresirani pridružili uhodanom orkestru Društva, ali i stekli znanja potrebna za razumijevanje notnog pisma i odabranog instrumenta kojim se mogu baviti u nekom drugom obliku.

kud brodosplit škola mandoline i gitare škola mandoline i gitare kud brodosplit

Veteranska sekcija

Veteranska sekcija okuplja bivše članove Društva, ali i sve one željne plesa i pjesme koji zbog obveza ili starije životne dobi nisu u mogućnosti u potpunosti sudjelovati u svim aktivnostima prvog ansambla i ispunjavati sve obveze koje članstvo u prvom ansamblu donosi. Veteranska sekcija podrazumijeva rekreativno bavljenje folklorom, ali i sudjeluje na večerima folklora, veteranskim smotrama i svečanim obljetnicama Društva.